Ma 2023. 6. 7., szerda, Róbert napja van. Tel.: +36-93-789-046 | Mobil: +36-30-470-1916 | 8800 Nagykanizsa, Templom tér 5.

Szent Flórián kápolna

Szent Flórián

Szent Flórián

    Florianus, a Római Birodalom hivatalnokaként, a III. sz-ban élt a mai Németország területén.

    Vértanúsága és a nevéhez kötődő csodák miatt már a középkorban a tűzoltók és a tüzes szakmák védőszentjeként tisztelték.

    Szent Flórián a tűzoltó hivatás lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, bátorságot, becsületet, embertársaik megsegítését és az önfeláldozást.

Flórián kápolna

    Az egyházi jellegű építmények közül az 1867-ben felszentelt Szent Flórián kápolnát kell kiemelni, mely a Kicsiny, elöl nyitott, fehérre meszelt, lécajtós kápolnafülke felül lécráccsal ellátott szellőzővel, nyitott harangtornyocskával. 1952-ben a fából faragott Szent Flórián szobor már hiányzott belőle, helyette a szentet ábrázoló olajfestményt találtunk a falon, s vázákban sok virágot. Az 1973-ban végzett felmérés idején nagyon rossz állapotban volt (lásd 9. felmérési lap), ám a közelmúltban tatarozták. Fehérre meszelt, műemlék jellegű építmény.

Flórián kápolna
A Szent Flórián kápolna belseje

A Szent Flórián kápolna belseje

    1773-ban a város kérte püspökétől öt védőszentje kiválasztásának jóváhagyását. Bár a kérést elutasították, a kiskanizsaiak ettől kezdve „fogadott” ünnepüknek tartották e szentek napjait.

    Közülük a tűztől óvó Szent Flórián tiszteletére 1867-ben szentelték fel e kápolnát, helyet adva a szent szobrának. Mára a kápolna eredeti berendezése elpusztult.

    Az építkezés időpontját magyarázhatja, hogy 1865-ben (szeptember 18.) nagy tűzvész pusztított a városrészben, amelynek 140 ház és sok gazdasági épület lett áldozata.